Geplaatst op: 10-04-2020

Advocaat ondernemingskamer

Geschreven door:

Marcel van den Ende

Wat is de Ondernemingskamer?

De Ondernemingskamer is een in het ondernemingsrecht gespecialiseerde kamer van het Gerechtshof te Amsterdam. De Ondernemingskamer is exclusief bevoegd in bij wet omschreven specifieke ondernemingsrechtelijke en sociaal- of financieel-economisch georiënteerde zaken. De Ondernemingskamer speelt een belangrijke rol bij de oplossing van aandeelhoudersconflicten.

advocaat ondernemingskamer

Enquêteprocedure: Wat kan de Ondernemingskamer beslissen?

De Ondernemingskamer kan tijdelijke vergaande maatregelen treffen, zoals het ontslag en de benoeming van (tijdelijke) bestuurders en commissarissen. De Ondernemingskamer kan een aandeelhouder al dan niet tijdelijk een deel van de aan de aandelen verbonden rechten ontnemen.

Wat is het doel van de enquêteprocedure?

De enquêteprocedure dient onder meer tot sanering en herstel van gezonde verhoudingen binnen de vennootschap en het verkrijgen van openheid van zaken. De Ondernemingskamer kan ingrijpen in ondernemingen als sprake is van gegronde redenen om aan een juist beleid of een juiste gang van zaken te twijfelen.

Wat zijn gegronde redenen om te twijfelen aan juist beleid?

Gegronde redenen zijn feiten en omstandigheden die tezamen een behoorlijke kans inhouden dat bij nader onderzoek blijkt van onjuist beleid. Uit de jurisprudentie blijkt dat hiervan bijvoorbeeld sprake is bij vervalsing van notulen door een bestuurder of het achterhouden van relevante informatie door het bestuur.

Hoe verloopt de enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer?

De enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer valt in te delen in een zogeheten eerste fase en een tweede fase. In de eerste fase wordt beslist op het verzoek om een onderzoek in te stellen en kunnen onmiddellijke voorzieningen getroffen worden voor de duur van de procedure. In de tweede fase wordt geoordeeld of uit het onderzoek wel of niet blijkt van wanbeleid.

Uw advocaat Ondernemingskamer

Wilt u meer weten over het doorbreken van een impasse binnen een onderneming? Dan heeft u een advocaat nodig met kennis van het ondernemingsrecht en die weet hoe de hazen lopen. De advocaten van Minerva Advocaten denken in oplossingen. Vraag het ons vandaag nog vrijblijvend wat wij in uw geval voor u kunnen doen. Wij helpen uw graag. Ons motto is niet voor niets: "Uw probleem, onze zorg."

Meer informatie?

Marcel van den Ende helpt u graag verder.

Bedrijfsgegevens

KvK: 74640518

BTW: NL859977602B01

IBAN: NL37ABNA0844817805

Adresgegevens

Minerva Advocaten B.V.

Meent 106

3011 JR Rotterdam

© 2023 Minerva Advocaten B.V.

Algemene Voorwaarden Klachtenregeling Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.

Akkoord