Geplaatst op: 23-12-2019

Surseance Advocaat

Geschreven door:

Marcel van den Ende

Surseance van betaling

Surseance van betaling is uitstel van betaling voor een bedrijf dat in tijdelijke financiële problemen verkeert. Surseance van betaling wordt door middel van een verzoekschrift aangevraagd bij de rechtbank. Overweegt u surseance van betaling aan te vragen? Raadpleeg dan vooraf een surseance advocaat, die u kan adviseren en namens u het verzoekschrift indient.

Uitstel van betaling

Surseance van betaling houdt ‘uitstel van betaling’ in en is gericht op het voortbestaan van een onderneming.

Voor een surseance van betaling moet er sprake zijn van tijdelijke en op korte termijn op te lossen financiële problemen.

Surseance vaak voorbode Failissement

Als blijkt dat de financiële problemen niet tijdelijk zijn en het bedrijf structureel haar rekeningen niet meer kan betalen, volgt meestal alsnog een faillissement. Het is daarom dat de wetgever op zoek is gegaan naar een beter werkende saneringsregeling voor bedrijven met een te grote schuldenlast, zoals bijvoorbeeld de Chaper 11 procedure in de Verenigde Staten. Dat is de WHOA geworden, die naar verwachting in 2020 ingevoerd wordt.

Wet Homologatie onderhands akkoord (WHOA)

De WHOA maakt het voor ondernemingen met een te zware schuldenlast mogelijk om schulden te herstructureren door met hun schuldeisers en aandeelhouders een onderhands akkoord te sluiten. Als aan de voorwaarden voldaan is en de rechtbank het akkoord goedkeurt, zijn alle schuldeisers en aandeelhouders hieraan gebonden zijn, óók als zij niet met akkoord hebben ingestemd. Door middel van dit nieuwe in de WHOA voorziene dwangakkoord zou het mogelijk moeten worden dat ondernemingen die beschikken over een te zware schuldenlast, maar wel levensvatbaar zijn, buiten de faillissementssituatie te herstructureren.

raadpleeg een surseance advocaat voor vragen over de WHOA

Geschil tussen aandeelhouders en directie

Voor een faillissementsaanvraag is een aandeelhoudersbesluit nodig. De directie is gerechtigd tot de aanvraag van een surseance van betaling. Als de aandeelhouders geen faillissement willen en de directie geen andere mogelijkheid ziet is de aanvraag van een surseance vaak de optie. De bewindvoerder kan het faillissement alsnog aanvragen.

Nadere Informatie

Indien u eens met een advocaat over een mogelijke surseance van betaling of de nieuwe WHOA wilt sparren, dan kunt u uiteraard contact opnemen om met ons te overleggen. Ons motto is niet voor niets 'Uw probleem, onze zorg.'

Meer informatie?

Marcel van den Ende helpt u graag verder.

Bedrijfsgegevens

KvK: 74640518

BTW: NL859977602B01

IBAN: NL37ABNA0844817805

Adresgegevens

Minerva Advocaten B.V.

Meent 106

3011 JR Rotterdam

© 2024 Minerva Advocaten B.V.

Algemene Voorwaarden Klachtenregeling Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.

Akkoord